De kleine en grote ruitvormige spieren zijn twee kleine spieren waar je zelf heel lastig bij kan komen. Ze zitten tussen je schouderbladen en je wervelkolom in.

Als cliënten in mijn praktijk aangeven last te hebben van hun schouders dan kom ik zeer vaak verhardingen of “spierknoopjes” tegen in de rhomboideus.

 

Wat is de functie van deze spier:

De rhomboideus kan het schouderblad richting de wervelkolom bewegen en zorgt voor neerwaartse rotatie van het schouderblad (bovenkant van het schouderblad kantelt naar beneden en naar voren)

Waar zit hij aan vast:

Rhomboideus major – de doornuitsteeksels van wervels T2-T5  en de binnenste zijrand van het schouderblad

Rhomboideus minor – de doornuitsteeksels van wervels C7 en T1 de binnenste zijrand van het schouderblad

 

Deze bewegingen kunnen pijn in deze spier veroorzaken:

(en uiteraard bijbehorende tips om pijn te voorkomen)

Slapen in zijligging

Tip: Als je altijd op in zijligging slaapt is het niet makkelijk om dat te veranderen. Toch kan het de moeite waard zijn om bij pijn aan de rhomboideus een aantal nachten in rugligging te slapen. Als je op je zij slaapt is de kant waarmee je op het matras ligt de drager van het meeste gewicht in je schouders. In rugligging is het gewicht over beide schouders gelijk verdeeld.

Sport of werk met een repeterende beweging van de schouder

Tip:  Sporten zoals tennis en golf en werk achter de kassa van de supermarkt kunnen je schouders behoorlijk overbelasten. Zorg bij sporten altijd voor een goede warming-up. Als je lange tijd niet hebt gesport bouw het dan langzaam weer op zodat je niet onnodig geblesseerd raakt. En probeer tussen het werken door en in je pauzes zo veel mogelijk ontspannende oefeningen te doen of taken af te wisselen met collega’s.

Opgetrokken schouders door stress

Tip: Als je veel stress hebt dan heb je wel iets anders aan je hoofd dan constant op je houding te letten. Toch is het belangrijk dat je dat juist wel doet. Zet een timer (op je mobiel) die je ieder uur herinnert om te ontspannen. Of hang desnoods een aantal gele post-its op met de tekst: schouders ontspannen! Zodat je er keer op keer aan herinnerd word.

 

Stretch Tips:

Ik heb voor jullie twee korte simpele video’s met oefeningen gemaakt om de rhomboideus te stretchen.

Zorg dat je ondanks spierpijn toch zoveel mogelijk in beweging blijft, door stil te zitten worden je spieren stijver, waardoor de pijn alleen maar toeneemt.

 

In de onderstaande massage behandel ik o.a. deze spier:

  •  Rug, nek- en schoudermassage van 30 minuten € 25,-