Deze spier zorgt er samen met een heleboel andere spieren voor dat jij je duimen en je polsen kunt bewegen. Het is een vrij lange spier die vanaf de onderkant van je bovenarm helemaal naar het laatste kootje van je duim doorloopt.

Hij zorgt er onder andere voor dat je hand richting je onderarm kan bewegen en dat jij je duim kunt buigen zodat je o.a. dingen op kunt pakken.

Wat zijn de functies van deze spier:

Het buigen van de duim en hulp bij palmairflexie van de pols

Waar zit hij aan vast:

Het uiteinde van je opperarmbeen (aan de zijde van de elleboog), via je radius (spaakbeen) en je ulna (ellepijp)  naar de basis van het laatste kootje van de duim.

Deze bewegingen en aandoeningen kunnen pijn in deze spier veroorzaken:

(en uiteraard bijbehorende tips om pijn te voorkomen)

Typen met je duimen op een smartphone

Tip: Een groot aantal mensen typt berichten op de telefoon met 2 duimen. Dat gaat inderdaad lekker snel, maar aan het eind van de dag doet dat best pijn aan je duimen. Dit komt omdat je ze op de lange termijn continu overbelast. Probeer wat vaker gebruik te maken van de gesproken tekst functie of lekker ouderwets: bel elkaar gewoon op.

 

Repeterend werk

Tip: Als je veel dezelfde bewegingen  maakt tijdens het werk kun je daar niet makkelijk verandering in aanbrengen. Je kunt overleggen met een leidinggevende of je met collega’s mag afwisselen zodat de belasting niet te eenzijdig wordt. Ook kun je tussendoor en in je pauze oefeningen doen om de duimen soepel te houden. Deze duimspier heeft  een tegenhanger (antagonist), door deze tegengestelde spier te gebruiken ontlast je de pijnlijke spier. Deze tegengestelde spier is de duimstrekker. Door je duim te strekken kun je tijdelijk de pijn verlichten van het overmatig buigen.

 

Duimmuis artrose

Tip: Dit kan heel pijnlijk zijn, o.a. bij het openen van een potje, het autoportier of het omdraaien van een sleutel. Een van de belangrijkste dingen die je moet blijven doen met artrose is bewegen zodat de spieren soepel blijven. Ik weet dat het heel pijnlijk kan zijn, en het soms makkelijker lijkt om rust te houden en het pijnlijke gebied te ontzien. Als je spieren sterker zijn kunnen ze een groot gedeelte van de belasting op de gewrichten overnemen. Je kunt de oefeningen die ik in de video’s laat zien ook in een teiltje met warm water doen. De warmte stimuleert de doorbloeding waardoor je minder pijn voelt en de oefeningen makkelijker uit te voeren zijn.

 

Stretch Tips:

Ik heb voor jullie 1 korte simpele video met 3 oefeningen gemaakt om de lange duimbuiger een stuk soepeler te krijgen.

 

In de onderstaande massage behandel ik o.a. deze spier:

  • Handen en onderarm massage 30 minuten € 25,-

 

Zorg dat je ondanks spierpijn toch zoveel mogelijk in beweging blijft, door stil te zitten worden je spieren stijver, waardoor de pijn alleen maar toeneemt.

 

(Ik behandel spiergroepen altijd in overleg met de wensen van mijn cliënt, wil je tijdens een behandeling meer nadruk op een bepaalde spier(groep) laat mij dit dan weten zodat ik de behandeling aan kan passen)