In de bil zitten een aantal verschillende spieren waaronder de gluteus medius. In het Nederlands heet deze de middelste bilspier. Ook al is dit niet de grootste bilspier, toch kan hij voor behoorlijk wat klachten zorgen. Deze spier kan zelfs voor klachten in de onderrug zorgen.

Wat is de functie van deze spier:

Hij speelt een belangrijke rol om het bekken recht te houden tijdens het lopen. En het zijwaarts heffen van het bovenbeen.

Waar zit hij aan vast:

Aan de bovenrand van het bekken en de kop van het bovenbeen. Hij ligt onder de gluteus maximus, onze grootste bilspier.

Deze bewegingen kunnen pijn in deze spier veroorzaken:

(en uiteraard bijbehorende tips om pijn te voorkomen)

Als een been langer is als de andere

Tip: Als een been langer is als het andere (zoals bij mij en heel veel andere mensen) kun je zooltjes of schoenen met een special hak aan laten meten bij een orthopedisch specialist. In het begin zal dit meer klachten geven omdat je gewend bent “scheef” te lopen doordat een been langer is. Bouw het lopen met de zooltjes of schoen met verhoogde hak dan ook langzaam op.

 

Te vaak met je benen over elkaar zitten

Tip: We letten niet altijd op onze houding als zitten, zeker als we druk zijn met werken maar ook als we verdiept zijn in een tv programma. Vaak zitten we onbewust te lang met onze benen over elkaar. Dit is niet alleen slecht voor onze doorbloeding in onze benen maar ook spant het de gluteus medius onnodig aan. Probeer jezelf aan te wennen om niet met je benen over elkaar te zitten. Ik snap dat het makkelijker gezegd is dan gedaan, dus als je toch te lang met je benen over elkaar hebt gezeten, probeer dan even te lopen om je spieren te ontspannen.

 

Slapen in zijligging

Tip: Als je gluteus mediusspier te gespannen is kun je pijn voelen tijdens slapen op je zij.

Wanneer je op de aangedane zijde slaapt, verkort je de lengte van de spier en wanneer je slaapt op de niet-aangedane zij wordt de spier uitgerekt als gevolg van de lichte naar binnen draaiende beweging van je “bovenste” heupbot.

Wat je hier voor enige pijnverlichting kunt doen is tijdens het slapen een kussentje tussen je knieën plaatsen omdat dit voorkomt dat je dij teveel naar binnen draait.

Stretch Tips:

Ik heb voor jullie twee korte simpele video’s met oefeningen gemaakt om de gluteus medius te stretchen.

In de onderstaande massage behandel ik deze spier op verzoek:

Bilspieren behandel ik niet standaard tijdens een massage, dit doe ik alleen op verzoek van de cliënt. Tijdens een ontspannings massage kan ik deze spiergroep inplannen in de behandeling.

  •  Ontspanningsmassage van 45 minuten € 37, –

 

Zorg dat je ondanks spierpijn toch zoveel mogelijk in beweging blijft, door stil te zitten worden je spieren stijver, waardoor de pijn alleen maar toeneemt.

 

(Ik behandel spiergroepen altijd in overleg met de wensen van mijn cliënt, wil je tijdens een behandeling meer nadruk op een bepaalde spier(groep) laat mij dit dan weten zodat ik de behandeling aan kan passen)