Veel mensen beginnen in januari weer enthousiast met hardlopen, daarom deze keer een spier die je met (hard)lopen gebruikt. Deze grote kuitspier is vanaf de buitenkant heel duidelijk te zien en te voelen. Ook is deze spier een belangrijke veroorzaker van kramp in de kuiten.

Wat  is de functie van deze spier:
De tweehoofdige kuitspier heeft als belangrijkste functies het buigen van het onderbeen in het kniegewricht en het strekken van de voet in het enkelgewricht.

Waar zit hij aan vast:

Omdat het een kuitspier is zou je verwachten dat hij aan het kuitbeen vast zit maar dat is niet zo. Deze spier zit boven het kniegewricht aan twee kanten vast aan de onderkant van het dijbeen en van onderen met de achillespees aan het hielbot.

Kramp voorkomen:

Om de doorbloeding te stimuleren kun je als je ‘s nachts vaak last hebt van kramp in je kuiten voor het slapen gaan wisseldouches nemen met warm en koud water. Eindig altijd met koud water

Deze bewegingen kunnen pijn in deze spier veroorzaken:

(en uiteraard bijbehorende tips om pijn te voorkomen)

Onvoorbereid gaan hardlopen

Tip: Al heb je nog zo’n goed uithoudingsvermogen en de ideale schoenen,  je spieren zijn vaak nog niet ingesteld op deze plotselinge overbelasting. Wissel het hardlopen daarom zeker in het begin af met wandelen. Een hardloop of wandel app kan een prima begeleiding zijn om je hardloop afstand weer op te voeren.

Op hoge hakken lopen

Tip: Als je schoenen draagt met hoge hakken heb je eigenlijk hetzelfde effect als je op je tenen zou lopen.  Je houdt dan als het ware de spier “kort”. Je kunt de spier stretchen door op de voorkant van je voet op een trap trede te gaan staan en je hiel naar beneden te duwen. Je voelt dan duidelijk dat de gastrocnemius weer wordt opgerekt.

Veel staan tijdens het werk

Tip: Iedereen weet dat langdurig zitten niet goed voor je spieren is, maar langdurig staan is ook niet optimaal voor je spieren. Probeer tijdens je pauze zoveel mogelijk afwisselend te zitten, wandelen en je kuitspieren te stretchen zodat ze even kunnen ontspannen.

 

Beweeg Tip: touwtje springen

Als je geen last van gewrichtsklachten zoals bijv. artrose hebt dan is touwtje springen een simpele oefening om je kuitspieren te trainen. Je kunt het vrijwel overal doen en ook nog eens in je eigen tempo.

Zorg dat je ondanks spierpijn toch zoveel mogelijk in beweging blijft, door stil te zitten worden je spieren stijver, waardoor de pijn alleen maar toeneemt.

 

In de onderstaande massage behandel ik o.a. deze spier:

  • ontspannings massage van 45 minuten € 37,-

 

Ik behandel spiergroepen altijd in overleg met de wensen van mijn cliënt. Wil je tijdens een behandeling meer nadruk op je beenspieren laat mij dit dan weten zodat ik de behandeling aan kan passen.