Spier van de maand: Erector Spinae (rugstrekker)

De  rugstrekker is eigenlijk een groep van ca 256 afzonderlijke spieren.  Hij is voor het gemak onderverdeeld in 3 groepen: de longissimus, ilicostalis en de Spinalis.

Tijdens de Rug-, nek- en schoudermassage is dit één van de spiergroepen die ik behandel om de rug weer lekker los te krijgen.

Wat  is de functie van deze spiergroep:

De Nederlandse naam geeft gelijk de belangrijkste functie weer: het strekken van de rug. Daarnaast zorgt hij o.a. dat je romp stabiel blijft. Ook het naar voor en naar achteren buigen van de romp is een functie van deze groep.

Waar zitten ze aan vast:

Het is een grote lange spiergroep die zich van onder tot boven op een flink aantal punten in je wervelkolom vasthecht. De longissimus hecht zich vast aan de dwars uitsteeksels van wervels. De ilicostalis hecht zich o.a. vast aan de bekkenrand  en de doornuitsteeksels van de lage wervels. De spinalis hecht zich voornamelijk vast aan de doornuitsteeksels van de wervels.

Deze bewegingen kunnen pijn in deze spiergroep veroorzaken:

(en uiteraard bijbehorende tips om pijn te voorkomen)

 

Een lange autorit.

Tip: Zorg dat de rugleuning van je autostoel je rug op alle plaatsen goed ondersteunt. Neem anders gewoon een klein zacht kussentje mee in de auto voor je rug te ondersteunen als je stoel niet optimaal verstelbaar is.

Langdurig gebogen zitten boven je tablet of mobieltje.

Tip: zet je tablet of mobiel op een standaard zodat het op ooghoogte staat zodat je met een rechte en ontspannen rug naar je scherm kunt kijken. Een tablet kun je ook prima in een kookboeken standaard zetten.

Langdurig voor of achterover gebogen staan.

Tip: als je vol enthousiasme in één dag je hele tuin om gaat spitten of het hele plafond gaat verven zijn je rugspieren daar meestal niet blij mee. Probeer bewegingen die je niet dagelijks doet af te wisselen en niet langdurig achter elkaar te doen.

Verkeerd of te snel iets optillen.

Tip: Waarschijnlijk heb je het al veel vaker gehoord, maar hier komt ie nog een keer: buig altijd door je knieën als je iets zwaars van de grond tilt. Het is belangrijk dat je altijd vanuit je benen tilt in plaats vanuit je rug. En probeer het tillen iets langzamer te doen dan je gewend bent  zodat je de wervelkolom niet overbelast met een plotselinge beweging.

Zorg dat je ondanks spierpijn toch zoveel mogelijk in beweging blijft, door stil te zitten worden je spieren stijver, waardoor de pijn alleen maar toeneemt.

In de onderstaande massages besteed  ik extra aandacht aan deze spier:

  • Rug-, nek- en schoudermassage 30 minuten € 25,-

  • Hotstone combi massage van 45 minuten € 37,-